Hvordan kan min bedrift bidra til et mer inkluderende arbeidsliv?
3. desember markerer vi Den internasjonale dagen for funksjonshemmede, en dag som minner oss på at alle, uavhengig av funksjonsevne, har rett til likeverd og deltakelse i samfunnet.
Dette gjelder ikke minst arbeidslivet, hvor mange funksjonshemmede møter både synlige og usynlige barrierer. Gjennom oppmerksomhet og tiltak kan arbeidsgivere bidra til et mer inkluderende samfunn – og samtidig oppnå fordeler for egen virksomhet.
Utfordringer funksjonshemmede møter
Til tross for politiske mål og tilgjengelige støtteordninger, møter mange funksjonshemmede betydelige hindringer i arbeidslivet. Ifølge Hanne Islund, daglig leder i OsloKollega Karriere A/S, handler disse utfordringene ofte om holdninger, systemer og manglende tilrettelegging:
«De største hindringene er mangel på universell utforming og forutinntatte holdninger. Mange arbeidsgivere undervurderer kompetansen til personer med funksjonsnedsettelse, eller ser tilrettelegging som en kostnad heller enn en investering» – Hanne Islund.
Fordommer kan handle om misforståelser, for eksempel at funksjonshemmede er mindre produktive eller ofte er sykmeldte. Slike forestillinger er sjelden basert på fakta. Faktisk viser forskning at arbeidstakere med funksjonsnedsettelse ofte er svært motiverte, lojale og bidrar positivt til arbeidsmiljøet når arbeidsoppgavene er tilpasset deres ferdigheter.
Hva kan jeg som arbeidsgiver gjøre?
For arbeidsgivere som ønsker å bli mer inkluderende, finnes det mange praktiske tiltak som kan bidra til å senke terskelen for ansettelse av personer med funksjonsnedsettelse. Islund foreslår følgende:
- Ha en åpen holdning til mangfold
«Det første steget er å se på muligheter fremfor begrensninger. Hver kandidat bør vurderes ut fra sine ferdigheter og potensial, ikke basert på stereotypier» – Hanne Islund.
- Samarbeid med din lokale Kopanopartner
Våre veiledere kan hjelpe med å identifisere arbeidsoppgaver som matcher kandidatens styrker og samtidig dekker virksomhetens behov. Dette reduserer usikkerhet for deg som arbeidsgiver og sikrer en smidig prosess. - Tilrettelegging på arbeidsplassen
Mange tror at tilrettelegging er dyrt, men Islund understreker at små tiltak ofte kan gjøre en stor forskjell:
«Enkle grep som ergonomisk tilpasset utstyr, justert arbeidstid eller teknologi som støtter arbeidstakeren, kan ha stor effekt. I tillegg finnes støtteordninger fra NAV som dekker mange av disse kostnadene» – Hanne Islund. Våre lokale Kopanopartnere kan hjelpe deg som arbeidsgiver å finne riktig tilrettelegging.
- Fokuser på langsiktig støtte og oppfølging
Ved å bruke metodikker som Supported Employment (SE), støtter vi både arbeidstaker og arbeidsgiver gjennom hele prosessen. Dette sikrer at inkluderingen blir varig og tilpasset den enkeltes behov. SE-metodikken legger vekt på individuell oppfølging, tilpasset opplæring og kontinuerlig dialog. Arbeidsgiveren trenger ikke å kunne SE-metodikken selv – vi veileder og bistår for å gjøre prosessen så smidig og effektiv som mulig. - Fordeler for arbeidsgivere
Inkludering handler ikke bare om samfunnsansvar – det gir også økonomiske og praktiske fordeler for din bedrift. Islund påpeker at inkludering av personer med funksjonsnedsettelse kan føre til:
- Lavere turnover: Motiverte og lojale ansatte blir ofte værende lenger.
- Tilgang på nye talenter: I en tid med arbeidskraftmangel er mangfold en viktig ressurs.
- Bedre arbeidsmiljø: En inkluderende arbeidskultur styrker trivsel og samhold på arbeidsplassen.
«Å inkludere personer med funksjonsnedsettelse er en investering som gir avkastning, både i form av bedre arbeidsmiljø og økt konkurransekraft» – Hanne Islund.
En vinn-vinn-situasjon
Den internasjonale dagen for funksjonshemmede gir oss en anledning til å reflektere over hvordan vi kan skape et arbeidsliv som gir plass til alle. For arbeidsgivere handler dette om å bygge en inkluderende arbeidsplass der mangfold ses på som en ressurs.
Som Islund sier:
«Mangfold styrker ikke bare virksomheten, men gir også samfunnet et løft. Det handler om å se verdien av hvert enkelt menneske – og åpne døren for muligheter, heller enn å la fordommer stenge den.»
Er din bedrift åpen for mangfold og ønsker å vite mer om hvordan vi kan hjelpe? Ta kontakt med oss i dag! Sammen kan vi finne løsninger som fungerer både for virksomheten og for den enkelte arbeidstaker.
La oss bruke denne dagen til å utfordre våre holdninger, feire suksesshistorier og finne gode løsninger sammen for å inkludere enda fler i arbeidslivet. Et inkluderende arbeidsliv er ikke bare mulig – det er også lønnsomt og verdifullt for alle.
Chat GPT er brukt som verktøy i skriving av denne artikkelen.