Jobbsmak med VR-teknologi

Orbit Arena lanserer i disse dager et unikt verktøy for å få folk tilbake i jobb. Anders slet med rus og var ute av arbeidslivet i over to år. Her tester han ut ny jobb gjennom unike briller.


TESTER UT YRKER: Her får Anders Haraldsen et virkelighetsnært inntrykk av hvordan det er å jobbe som blikkenslager. Foto: Caroline Bjerkland

Av Caroline Bjerkland – Romerikes Blad – Mitt Jessheim

Publisert:23. oktober 2020, kl. 06:00

 

– Jeg var ute av arbeidslivet i to og et halvt år som følge av rus og påfølgende psykiske problemer, forteller Anders Haraldsen (31) ærlig der han tester ut blikkenslager-yrket gjennom VR-briller.

VR står for virtual reality og skal gi deltakerne i arbeidsinkluderingsbedriften Orbit Arena på Jessheim en sjanse til å sjekke ut jobbhverdagen i ulike yrker.

– Nå har jeg vært på kurs her i over fire uker, og i morges så kjente jeg for første gang på flere år at jeg gledet meg til å dra på jobb. Det er så mye man går glipp av ved å være ute av arbeidslivet så lenge, mener Anders.

– Man får hele tiden følelsen av å være utenfor. Kompisene dine drar på jobb mens man selv blir gående i stillheten hjemme. Når man setter seg til, får man til slutt en negativ tankegang. Man snakker seg selv ned og undervurderer seg selv. Men nå har jeg trua, sier 31-åringen optimistisk og legger til at drømmejobben er et eller annen arbeid innenfor helse, og kanskje innenfor feltet han selv har erfaring med, nemlig rus.

– Jeg har fått en ny motivasjon her. De er så flinke til å gi tilbakemeldinger på ting man er god på, mener han.

NY START: For første gang på to og et halvt år har Anders Haraldsen arbeidsglede. Foto: Caroline Bjerkland

Ideen ble født på seminar

– Ideen til disse VR-brillene ble født på et seminar vi hadde, forteller administrerende direktør i Orbit Arena AS, Hanne Ulsletten.

– De har som funksjon å føre deltakeren nærmere arbeidslivet og kan bidra til koordinasjon, samhandling, sosial mestring og personlig utvikling. Dette skal gjøre deltakerne våre bevisste på hvilke egenskaper de har og hvordan disse kan omsettes til et yrke. Vi ønsker også å bruke disse brillene på elever som sliter med skolesituasjonen, for å få inn læring på en annen måte. Det er et hav av områder disse kan brukes til. Man kan blant annet få følelsen av å sitte i et jobbintervju eller holde tale foran mange mennesker.

– Innenfor denne bransjen er vi de første som tilbyr noe slikt.

Nye lokaler

De avanserte brillene utvikles i USA, og snart skal de tas i bruk på daglig basis hos den 52 år gamle bedriften som nå har flyttet inn i nye lokaler i Industrivegen på Jessheim etter tidligere å ha holdt hus i blant annet Trondheimsvegen.

– Det aller viktigste vi driver med her er å få folk ut i jobb, enten man skal ut i jobb for aller første gang eller hvis man av ulike årsaker har vært borte fra arbeidslivet. Vi ser en oppgang i antall ungdommer som vi nå må bistå til å starte en karriere, forteller markedssjef Tove Fjuk.

NYTT BYGG: Orbit Arena AS har nå flyttet inn på industrifeltet på Jessheim. Her er administrerende direktør Hanne Ulsletten på det flunkende nye kjøkkenet hvor det lages mat og catering som distribueres gjennom bedriftens nye matbar. Foto: Caroline Bjerkland

Tidligere har Orbit Arena AS vært spredt på ulike lokasjoner på Øvre Romerike. Fjuk og Ulsletten synes det er fantastisk at alle tilbudene nå blir samlet under samme tak. Per i dag sysselsetter bedriften cirka 120 mennesker.

– Vi har opplevd en økning i antall deltakere som følge av koronasituasjonen, forteller Ulsletten.

– Det er mest sannsynlig fordi de som sto utenfor arbeidslivet før korona er blitt skjøvet lenger bak i køen nå. Vi har levd i et område med enorm utvikling, og så faller alt i grus på grunn av en pandemi. Da må vi tilpasse oss markedet slik det er akkurat nå og i stedet velger jobber ut ifra det som faktisk finnes, påpeker Fjuk.

Kartlegger bedrifter som har behov

Deltakerne er enten i ulike jobber på selve huset eller ute hos eksterne arbeidsgivere. Av 300 lignende bedrifter i Norge, ligger OrbitArena på en 12. plass når det gjelder å få folk tilbake i arbeid.

– Vi jobber for å til enhver tid kartlegge hvilke bedrifter i området som har behov for arbeidstakere som vi kan tilby. I koronatid er det butikker, serveringssteder og tjenester innenfor helse som har behov for mest hjelp, forteller Tove Fjuk.

ALT SAMLET: Tove Fjuk (t.v.) og Hanne Ulsletten er fornøyde med at alle bedriftens tilbud nå er samlet under ett tak. Foto: Caroline Bjerkland

Det er Nav som søker personen, som oftest er på arbeidsavklaringspenger (AAP) eller en annen trygdeytelse, inn til Orbit Arena. I tillegg har bedriften samarbeid med ulike skoler. De foretar også oppfølging av sykemeldte i ordinært arbeid.

– Vår bedrift er en enorm besparelse for samfunnsøkonomien, konstaterer duoen.

– Samtidig som vi endrer livskvaliteten til mange, og får de til å føle seg verdsatt og betydningsfulle, så sparer vi samfunnet for kostnaden alternative løsninger som passivitet gir, samt sosial- og helsevesen for kostnadene det gir når folk er utenfor arbeidslivet.