GIR MENING: Vidar Solberg har jobbet i Orbit Arena siden han var 15. Nå er han 62. Hver dag går han en halvtime for å komme til jobben og arbeidskollegene som gir livet mening. Foto: Lisbeth Lund Andresen

Av Caroline Bjerkland

Jobben og kollegene gir livet mening

På 45 år har Vidar vært borte kun én gang fra jobb. Det har en spesiell årsak, skriver Romerikes blad – Mitt Jessheim.

Vidar Solberg er den som har jobbet desidert lengst i bedriften på Jessheim. Nå påvirker bruken av hjemmekontor under koronapandemien 62-åringens bransje.

– Jeg begynte da jeg var 15, forteller Vidar Solberg som har jobbet i bedriften som nå heter Orbit Arena i hele 47 år.

– Det er bra å jobbe her. Jeg tar plast rundt frukten og kjører rundt og leverer med sjåførene. Jeg liker de jeg jobber med.

Kun én gang har Vidar vært borte fra jobb. Det var da han klemte fingeren og måtte sy sju sting. Bortsett fra da uhellet satte han ut av spill noen måneder, så er jobben hellig. Han forteller om et godt arbeidsmiljø og et sterkt samhold i de nye lokalene i Industrivegen på Jessheim.

Spesialsydd skinnforkle

Hver dag går 62-åringen fra Jessheim stasjon til Industrifeltet på Jessheim for å starte arbeidsdagen i jobbfruktavdelingen på slaget halv åtte, en jobb han gleder seg til hver eneste dag. Han er kjent for cowboyhatten, medbrakt kaffe på termos og sitt gode humør, samt det faktum at han er et arbeidsjern. Solberg løfter så mange kilo med frukt hver dag at han til slutt ba lederen sin om å få spesialsydd et skinnforkle hos en skredder fordi han hadde slitt ut arbeidsforklærne i vanlig tøy.

I 17 år har Orbit Arena kjørt ut frukt til arbeidsplasser over hele Romerike. Beliggenheten nær Gardermoen har gjort at flere flyrelaterte aktører har vært gode kunder. Da koronakrisen inntraff, og flyene ble satt på bakken, var nedgangen derfor ekstra merkbar.

– Vi stengte ned hele driften i to uker. Før korona kjørte vi ut 920 fruktkasser per uke. Nå er vi tilbake til 500, men vi merker krisen godt ja. Mange har hjemmekontor og slik vil det jo også muligens bli etter korona også, sier administrerende direktør i Orbit Arena, Hanne Ulsletten.

HÅPER PÅ OPPGANG: Selv om langt færre benytter seg av Jobbfrukt under koronapandemien, har administrerende direktør i Orbit Arena, Hanne Ulsletten, en ambisjon om å igjen komme tilbake til utlevering av 920 fruktesker i uka. Foto: Lisbeth Lund Andresen

– I forhandlinger med store aktører

Men lavere etterspørsel betyr ikke at noen på Orbit Arena får mindre jobb.

– Vi driver nå med budsjettene for neste år og budsjetterer forsiktig. Vi er nå i gang med å hente inn nye typer oppdrag til deltakerne våre og er i forhandlinger med flere store aktører for å kunne sysselsette alle vi har, forsikrer Hanne Ulsletten.

ARBEIDSJERN: Vidar løfter så mye og tungt at han til slutt måtte få seg et spesialsydd skinnforkle. Foto: Lisbeth Lund Andresen

Tar smittevern på alvor

Jobbrukt er et landsdekkende samarbeid mellom Bama og 80 vektsbedrifter rundt omkring i hele landet. Jobbfruktavdelingen på Jessheim sysselsetter rundt 20 deltakere inkludert sjåfører og hjelpemenn. Vidar Kampelien, salg- og produksjonsansvarlig i Orbit Arena, sier at hygiene og smittevern blir tatt ekstra på alvor i disse dager.

– Vi har egne kasser med kun skallfrukt. De resirkulerbare kassene vi leverer frukten i blir ikke returnert slik situasjonen er nå og det er strenge krav under levering til bedriftene, avslutter han.