Anders jobber idag på Rema

For et år siden var det ingen selvfølge at Anders i dag har jobb på Rema, at han har tatt opp fag fra videregående og at han snart får lappen. Anders ser at han får til noe, ser at han får til et liv.

Etter at han passerte 30 begynte livet å gå litt fort– uten at Anders Haraldsen fra Nannestad synes han fikk utrettet noe. I 10 år hadde han slitt med angst, depresjon og rus. Årene gikk uten at han brukte muligheten til å vise at han har ressurser og hva som egentlig bor i ham. Nå vil han bli frisk!

Veien til Anders

Med god hjelp fra Patrik Dahls i OrbitArena begynte planleggingen for livet videre. Anders synes han fikk veldig god støtte fra alle i OrbitArena.
– Jeg opplevede å bli sett og hørt, og fikk mange positive tilbakemeldinger. Men det var en vei å gå, innrømmer Anders.

Fokus fra første stund var å komme i jobb

Fokus fra første stund i tiltaket AFT (arbeidsforberedende trening) var å komme i jobb. Uten annen utdanning enn videregående skole visste han at mulighetene var begrenset, men butikkjobb var aktuelt.

Anders er glad i å treffe folk. Han snakker lett og uanstrengt med kunder og kolleger, og om livet:
– Jeg gleder meg til å gå på jobb. I starten var det tøft, med mye å lære og høyt tempo. Ved å gå på jobb viser jeg både meg selv og andre hva som bor i meg og at jeg tar ansvar. Kanskje jeg etter hvert tar videreutdanning som sosionom. Jeg har mye erfaring som kan være nyttig i en slik jobb. Ikke minst kan jeg i dag si at jeg ser at jeg får til noe – ser at jeg får til et liv.

Arbeidsgivers engasjement

Arbeidsgiver Mona Elgenes på Rema Gystadmarka synes det er hyggelig å gi folk en mulighet til å komme inn i arbeidslivet igjen. De har alltid bruk for dyktige medarbeidere og ekstra arbeidskraft.

Mona deler tankene sine rundt denne måten rekruttere nye medarbeidere på.
– Så langt synes jeg det har vært veldig greit å få arbeidstakere gjennom arbeidspraksis. Det er positivt med personer som har vært i arbeidslivet før og som vet hva det innebærer å ta ansvar og ser hva som må gjøres. Det er også positivt at personen får prøvd seg i jobben, og vi får også sett om han passer inn hos oss før vi eventuelt går til ansettelse. Tenker det er bra for begge parter, for det er jo ikke alle arbeidsplasser som passer for alle.

Stor respekt av Anders

Anders har valgt å være åpen om sitt tidligere rusmisbruk. Arbeidsgiver legger ikke så mye vekt på det, men mener at det står stor respekt av å tørre å si dette åpent. Hun er personlig mer opptatt av hva slags person Anders er nå, og hvilken innsats han viser på jobb.

– Det var det jeg la til grunn da jeg ville ansette han. Anders er pliktoppfyllende, positiv, hyggelig, veldig flink med kundene og blid. Kan alltid stole på at når Anders blir spurt om noe så gjør han det. Han kan godt forbedre troen på seg selv, men det håper vi kommer etter hvert. Jeg vil absolutt vil anbefale et samarbeid om arbeidspraksis for å hjelpe folk inn i jobb. Det krever litt fra begge parter, men dette er absolutt en måte å skaffe nye medarbeidere på, avslutter Mona Elgenes.