Arbeidsledig ble glad gårdsgutt

Venn med purkene
Venn med purkene
... og kopplammene
... og kopplammene
På butrappa med arbeidsgiver Mari Østby
På butrappa med arbeidsgiver Mari Østby
Han forestilte seg neppe et yrke som gårdsgutt, selv ikke da han gikk naturbruk på videregående. Etter ett år i jobben, kan Arne Benjamin Biffen Bjørndal ikke tenke seg en annen hverdag enn å fôre griser på Østbye gård.

Benjamin var arbeidsledig og tiltaksdeltaker i OrbitArena i to år før han kom til Østbye gård i Eidsvoll. I OrbitArena fikk han bistand til å søke jobber, opplæring på lageret og lurte mye på hva fremtiden ville bringe. Han erfarte at arbeidslivet ikke ga flust av muligheter for ungdom uten særlig utdanning. Takket være ordningen med arbeidspraksis og et godt samarbeid mellom arbeidsgiver Mari Østbye og OrbitArena, fikk han opplæring og viste hva han dugde til . Etter hvert ble det fast jobb.

Ansvarsfull gårdskar
- Jeg kunne ikke hatt en bedre sjef, sier han og skotter bort på Mari Østbye. Hun på sin side har fått en lojal og pliktoppfyllende arbeidskar som møter opp og gjør det han skal. Om han trenger litt ekstra tid, om han må «stammes litt opp», gjør han som han får beskjed om og tar tilbakemeldinger på en positiv måte. På gården har han ansvar for hele grisestellet med renhold av binger, fôring og vedlikehold. Det er også hans oppgave å sørge for at alle dyra har det bra, og han merker grisene som han mener at Mari må se nærmere på.

Lønnstilskudd
- Dette er jo en spesiell næring, og det er ikke mange som kan grisestell. Det er heller ikke økonomisk mulig å ansette folk med utdanning. Vi leita litt rundt før vi tok kontakt med OrbitArena for å få hjelp til å finne noen som kunne jobbe hos oss. Da det klaffet med Benjamin, søkte Mari Lønnstilskudd fra Nav.
- Dette er en god ordning for arbeidsgivere slik at vi får mulighet til å ansette folk som trenger litt ekstra oppfølging. Alle veit jo at det er viktig med noe meningsfylt å gå til. Mari og Benjamin er enige om at jobben har bidratt til at han har fått mer orden på livet ellers også.
- Jeg har sett en stor utvikling i Benjamin. Han er rolig, og det smitter over på grisene. Dessuten har han blitt både blidere og mer pratsom i løpet av året, mener Mari. Ja, han ser ut til å trives.

Godt grisehold
I tider med stor oppmerksomhet på dyrevelferd og skrekkfilming fra dyremishandling, har Benjamin klart svar. Her på Østbye gård har dyra det bra, og han er med på å sørge for det. Det innebærer kos og omsorg for late purker og myldrende smågris som kjenner ham igjen og vil ha oppmerksomhet når han nærmer seg.
-Det er levende skapninger som fortjener å ha det godt, den jobber tar jeg på alvor, sier Arne Benjamin Biffen Bjørndal, stolt gårdsgutt på Østbye gård.